Loma / Lehdistö 11.2. 2017 / Taustaa ja tuntoja 3 viikkoa ennen Loman ensi-iltaa

LOMA

Komedia meistä suomalaisista lomalla
Kantaesitys Uudenkaupungin Teatterissa 4.2.2017

Käsikirjoitus ja ohjaus: 
Raija ja Pentti Nokkala

Risto Jarvan, Kullervo Kukkaisjärven ja Jussi Kylätaskun käsikirjoittaman elokuvan pohjalta

Koreografiat:
Timo Turunen ja Raija Nokkala

Puvustus:
Katja Laine, Raija Nokkala ja MerviLamminen

Lavastus ja rekvisiitta: 
Näyttelijät ja ohjaajat perheineen

Äänisuunnittelu ja taustakuvat:
Olli Nokkala ja Raija Nokkala

Ääniajot:
Janne Vuorinen

Valosunnittelu ja valo-ja videoajot:
Lasse Onninen

Juliste ja käsiohjelma:
Olli Nokkala

Valokuvat:
Katja Laine

Kreikan kielinen urheiluselostus:
Tero Laitinen.

Esitykset jatkuvat kesällä 2017 Lentävän Lokin Kesäteatterissa.

Lehdistö 11.1.2017 / Loma   

Tervetuloa lomalle teatteriin !

Taustaa ja tuntoja 3 viikkoa ennen Loman ensi-iltaa

KANTAESITYS JUHLAVUODEN KUNNIAKSI,

SUOMI 100V 

Suomi-juhlavuonna käsitellään teattereissakin paljon itsenäisyyden alkuaikoja ja sota-vuosia. Me halusimme kertoa tarinallamme siitä, miten viimeisten 40 vuoden aikana Suomi  on kansainvälistynyt ja me suomalaisetkin olemme muuttuneet. Olemme enemmän osa Eurooppaa.Tähän on vaikuttanut suuresti matkailu-lomat. 

Samana päivänä 4.2.,kun Uudenkaupungissa esitämme kantaesitystä Lomasta 2017, avattiin Innsbruckissa talviolympialaiset 1976. 

Tuolloin myös tavalliset suomalaiset alkoivat lentää ensimmäisiä lomalentoja Välimeren maihin. Missään muualla emme tunne itseämme niin suomalaisiksi kuin ulkomailla. Etelän auringossa suomalaisuus paistaa meistä kauas. Loma ulkomailla voi auttaa meitä näkemään myös tässä suomalaisessa elämäntavassa ne hyvät puolet, joita ennen emme ehkä ole huomanneet.  

UKI 400V 

Loma on myös maljan nosto 400 vuotta täyttävälle kotikaupungillemme, jonka teattereista saamme olla ylpeitä. Uudenkaupungin Teatterissa 70-vuoden ajan ja  Lentävässä Lokissa 30 vuoden ajan on kokoonnuttu työpäivän jälkeen harjoittelemaan ja esittämään tasokasta teatteria. 

On tarjottu tunteiden nostatuksia, ajatusten tuuletuksia ja tarttuvaa iloa kaikelle kansalle. Kaikki tämä pyyteettömästi ja palkatta. On annettu jotain ainutkertaista toisillemme, eletty joku tarina yhdessä ja ikuisena toiveena on, että sekä työryhmä että katsojat esiripun sulkeuduttua palaavat omaan arkeensa hyvällä mielellä ja antoisaa kokemusta rikkaampana. Jokainen esitys on omansa ja teatterin taika toteutuu vain yhdessä yleisön kanssa

ENSIMMÄISIÄ LENTOJA

Nykyään Suomesta tehdään 8 miljoonaa matkaa ulkomaille vuodessa, 160 000 matkaa Kreikkaan. 

Tavalliset suomalaiset alkoivat matkustaa naapurimaita kauemmaksi noin 40-vuotta sitten. Samaan aikaan ravintoloihin ilmestyivät pizzat ja kreikkalaiset salaatit.

1970-luvun alkupuolella suomalainen Keihäs-matkat oli suurimmillaan. Matkatoimisto vei suomalaisia Espanjaan ja Kanarialle. Kulttuurista tai maahan tutustumisesta ei paljonkaan välitetty, mutta pontikkaa myytiin lennoilla ja pääpaino oli ilon irtiottamisessa-oltiinhan lomalla.

Keihäsmatkojen myyntijohtaja Pentti Sivula piti yhtiön suurimpana saavutuksena sitä, että se opetti nimenomaan tavalliset suomalaiset matkailemaan vapaa-ajallaan. [

OMAT KOKEMUKSET VAIKUTTANEET

Omat ja ryhmän kokemukset Kreikan saarilta on otettu huomioon esitystä rakennettaessa. Jukka on osallistunut matkailijoille järjestettyihin Porsasjuhliin Kreikassa.

 Ohjaajat matkailivat ystävineen 70-luvun lopussa Kreikan saarilla pienessä perhehotellissa. 70-luvulla suuret hotelliketjut eivät vielä olleet valloittaneet kaikkia matkailukohteita.Pieniä perhehotelleja Kreikan saarilla oli paljon.  Hotellin autolla kuljetettiin asukkaita, opastettiin, vaikka ei juuri puhuttu muuta kuin kreikkaa ja omassa keittiössä tehtiin matkustajille aamiaiset.

Hotellin emäntä ajoi meidät pois hotellistaan loukkaantuneena siitä, ettemme käyttäneet hänen kahviotaan hotellin alakerrassa. Lepyttely kesti kauan, mutta lopulta saimme jäädä vielä toiseksikin viikoksi hänen hotelliinsa.

Itse olin 70-luvun puolessa välissä kansalaisopiston lennolla Wieniin. Mukana oli isossa joukossa vain yksi pariskunta, joka oli lentänyt kerran aikaisemmin. Hieno rouva kertoi pelkäävänsä kauheita isoja lentokuoppia ja koko lentämistä yli kaiken. Se ei herättänyt meissä muissa luottamusta lentomatkustamiseen. Niinpä herra alkoi lennolla ostella rouvalleen konjakkia tiuhaan tahtiin ja perillä saimme kantaa rouvan ulos koneesta. Opimme, että näinkö lentopelkoa hoidellaan…

TAUSTAKUVINA KREIKAN MAISEMIA JA TUNNELMIA

Tärkeä osa esitystä ovat videot ja suuret postikorttimaiset kuvat Kreikan maisemista.

Meri, rannat,aurinko, kukat ja valkoiset talot ovat tärkeä osa kreikkalaisuutta.

Kreikkaa ei esityksessä esitellä sen enempää historiallisina faktoina kuin matkakohteenakaan, pääpaino on tunnelmissa.

70-LUVUN SEURAMATKA

Kielitaito oli useimmilla matkustajilla niin huono, että suomalaisten matkaseura oli loman onnistumisen kannalta tärkeää.Oltiin seuramatkalla ja matkaelämykset koettiin suomalaisten kanssa yhdessä.

Matkalla tutustuttiin toisiin suomalaisiin ja monet pitkät ystävyyssuhteet solmittiin matkoilla. Jokainen haki matkalta eri asioita samojen kallisarvoisten lomapäivien aikana. Lomia säästettiin kuukausia tai vuosia – niinpä viikon matkaan kohdistui hurjia odotuksia- sen oli ihan pakko onnistua. Kaikki yrittivät yhdessä vaikuttaa siihen, että tämä loma tulee täyttymään niistä huippuhetkistä, joita on kauan odotettu.. 

Yhteiset kokemukset jäivät myös elämään tarinoina siitä,mitä muut suomalaiset olivat nähneet matkakohteessa aiemmin. Kaikki tarinat eivät pitäneet alkuunkaan paikkaansa, josta viitteenä on käsikirjoituksessammekin miesten yöllinen matka kohteeseen, jota koko saarella ei ole.

Nykyään tehdään omatoimimatkoja ja matkustetaan yksilöidysti räätälöidyille lomille.Syömme kansainvälisiä ruokia, tunnemme ihmisiä ulkomailla.Olemme tulleet kielitaitoisimmiksi, matkustaminen on arkipäiväistynyt. Lomailemme useammin myös vain omaa itseä varten. Suomalaisilla matkakumppaneilla ole enää samaa  merkitystä kuin silloin, kun teimme ensimmäisiä lomalentoja pois tästä armaasta kotimaasta. 

 KANTAESITYS ELOKUVAN POHJALTA

 Meitä viehätti elokuvan hauska alkuasetelma ja päähenkilöiden, Aimo Niemen ja Marjukka Notkolan tarina. Oli vaikea löytää tekijänoikeuksista vastaavaa tahoa.koska kaikki elokuvan käsikirjoittajat olivat kuolleet ja filmiyhtiö mennyt konkurssiin. Lopulta kymmenien puhelujen jälkeen löytyi yksi henkilö,joka kertoi vastaavansa kaikesta.

Loma-elokuva oli kuitenkin aikansa yleisön suosikki ja vuoden katsotuin kotimainen elokuva. Kaikki muistavat Antti Litjan tupsulliset piposta väsätyt uimahousut, vaikka muuta eivät elokuvasta muistaisikaan.

Olemme luvan kanssa käsitelleet aihetta hyvin vapaasti ja elokuvasta on eniten mukana aineksia Aimon ja Marjukan tarinasta. Muut suomalaiset roolihahmot ja heidän seikkailunsa on luotu pitkälti uudelleen.

KOREOGRAFIAT

Esityksen koreografiat on luotu yhdessä Timo Turusen kanssa . Timo on tanssija ja hänen koreogafiset ideansa ja tanssiharjoituksensa ovat olleeet tärkeitä esitystä valmisteltessa.

Mukana on Aimo Niemen muusia, runotanssijoita, jotka tanssivat Aimon mielessä aina kun hän runoilee omaan muistikirjaansa. Samoin esityksessä nähdään kreikkalaista tanssia ja Aimon suksipainajaisia. Tanssikohtaukset rytmittävät esitystä tuoden siihen toistuvan raikkaan elementin vauhdikkaiden matkakokemusten lomaan.

AIMON SUKSET

Aimo on pakannut mukaansa puusukset,koska on matkalla Innsbruckin talviolympialaisiin. Kaikki muut matkatavarat menevät Innsbruckiin,mutta puusukset ja vaimon vaatteita täynnä oleva matkalaukku matkaavat Aimon mukana Rhodokselle. Puusuksista Aimo ei pääse eroon, vaikka kuinka yrittäisi. Aimo piilottaa suksiaan mihin milloinkin,mutta sukset löytyvät yhä uudelleen ja kreikkalainen nainen yrittää hyödyntää kummallisia puukappaleita omissa arjen toimissaan.

 Rhodoksella on vieläkin kahvila, jonka seinällä riippuu yhä puusuksi, jota käytettiin 70-luvulla Loma-elokuvan kuvauksissa. Kahvilan omistajan isä toimi avustajana filmauksissa. Toinen suksi on salaperäisesti kadonnut jonnekin.

KREIKAN KIELI

Kreikan kielisissä sanoissa ja lauseissa meitä on avustanut Tero Laitinen, joka myös puhuu kreikankielisessä urheiluselostuksessa, joka lähetetään Innsbruckin talviolympialaisista.

TÄMÄ MATKA KESTÄÄ 1,5 VUOTTA

Tämä on ollut meille pitkä ja hieno matka yhdessä,

 Käsikirjoitusta tehtiin puoli vuotta. Keväällä kokoonnuttiin ensimmäisen kerran ja syksyllä aloitettiin varsinaiset harjoitukset.  Kaksi näyttelijää joutui jäämään pois heti alkumetreillä, toinen työesteiden vuoksi ja toinen onnellisen perheenlisäyksen johdosta.Vauveli on syntymässä juuri esityskauden aikana.

Esitykset jatkuvat vielä kesän ajan Lentävän Lokin Kesäteatterissa, joten esityskausikin tulee olemaan puolen vuoden pituinen, vaikka väliin mahtuu keväällä lomaakin parin kuukauden verran.

Esityksiä Ugin Teatterin isolla näyttämöllä kaikkiaan 18. Ensi-ilta 4.2.lauantaina.

ROOLIHENKILÖT JA LOMAHAAVEET

 Töitä on paiskinut ihanan innostunut, kunnianhimoisesti harjoitteleva ja ahkera ryhmä, joka esityksissä joutuu ilta illan jälkeen aika koville. Esitys on jokaiselle työntäyteinen ja nopeatempoinen, kun koko ajan pitää olla vauhdissa oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa, muuten putoaa kelkasta. Tässä suhteessa varmaan kovimmat haasteet on Simo Kivisellä, joka vetää ainakin kuutta- seitsemää roolia ja vastaa sen lisäksi pääasiassa nopeista väliroudauksista kohtausten välillä.

Mukana on näyttelijöitä,jotka halusivat jatkaa satavuotiaan työryhmästä. On myös mukavaa, että saatiin ryhmään pari näyttelijää,jotka eivät ole ennen meidän työryhmässämme näytelleet.

Jokaisella roolihenkilöllä on omat haaveet ja odotukset lomasta. Osalla ne täyttyvät, osalla eivät ollenkaan. Joku pakenee lomalle päästäkseen irti jostakin, toinen taas löytääkseen uutta. Toiveena on aina muutos parempaan.

Aimo Niemi haluaa päästä Innsbruckin talviolympialaisiin huutosakin vetäjäksi.

Marjukka Notkola on pettynyt rakkaussuhteissaan ja haluaa päästä eroon kaikista miehistä  ja miesten lisäksi tupakasta

Kari Helminen pelkää elämänsä katkeavan vakavaan sairauteen ja haluaa ottaa kenties viimeisestä lomastaan kaiken irti.

Ossi Supinen hakee lomaromanssia ja haluaa olla se,mikä haluaisi olla

Valma Halme haluaa unohtaa rankan arkensa ja elää lomansa kuin toivemaailmassa, jossa kaikki on mahdollista.

Seija Hänninen ja Jukka Keskinen ovat säästäneet kauan tätä kihlamatkaansa varten ja haluavat järjestää isot häät. Ehtona on,että Jukka oppii häävalssin ja yhteiselämän säännöt.

ROOLEISSA:

HENRIK ILMANEN

PANKKIVIRKAILIJA  AIMO NIEMI

MINNA BERGSTRÖM

TOIMITTAJA  MARJUKKA NOTKOLA

RUNOTANSSIJA

”SAKSALAINEN” NAINEN 

ELINA LEHTIRANTA

OPAS KATRI PAPADOPULOS 

AIMON ENTINEN VAIMO 

RUNOTANSSIJA

TARJOILIJA  KREIKKALAISESSA ILLASSA

SEPPO KYLANDER

PORTINVARTIJA OSSI SUPINEN

SALAATTIRAVINTOLAN  LIHAVA TA RJOILIJA

BENIS-GIGOLO KREIKKALAISESSA ILLASSA

IRMELI LAAKSONEN

APUHOITAJA VALMA HALME

PANKKIVIRKAILIJA 

MARJUKAN TYÖTOVERI TOIMITUKSESSA

TARJOILIJA KREIKKALAISESSA ILLASSA

RUNOTANSSIJA  

TARJOILIJA YÖRAVINTOLASSA 

JUKKA HELOVA 

JOHTAJA KARI HELMINEN

HOTELLIN LAULAVA KOKKI 

JANIS-GIGOLO  KREIKKALAISESSA ILLASSA

JUHLAPUHUJA RUNOKIRJAN JULKISTAMISTILAISUUDESSA

PENTTI NOKKALA

OPETTAJA JUKKA KESKINEN

TIINA VIIK

OPETTAJA SEIJA HÄNNINEN 

RUNOTANSSIJA

SIMO KIVINEN

VASTAANOTTOVIRKAILIJA  JA RETKIBUSSIN KULJETTAJA KONSTANTINOS  

TV-TAVERNAN ISÄNTÄ

AIMON MAHA 

KREIKKALAINEN KEKSIJÄNAINEN

SALAATTIRAVINTOLAN  LIHAVA TA RJOILIJA

LISÄKSI NÄYTTELIJÄT ESITTÄVÄT:

PANKIN ASIAKKAITA 

KREIKKALAISIA PATSAITA MUSEOSSA

HIIHTÄJIÄ AIMON SUKSIPAINAJAISISSA