Kansallinen matonpesupäivä -tiedote

Kansallinen matonpesupäivä
Kirjoittajat Riitta Kilkku ja Jaana Vasama
Ohjaus Riitta Kilkku

Prosessi:
Kävely tunnetusti lisää aivotoimintaa. Kävellessä syntyy ajatuksia. Tämänkin näytelmän alkurepliikit syntyivät lenkkipolulla matonpesupaikan kohdalla. Ensin alkoi tulla mieleen hauskoja keskusteluja, joita kumpikin lenkkeilijä oli käynyt tai kuullut sivusta matonpesupaikalla. Siinä havaittiin, että matonpesupaikka on hyvin tasa- arvoinen paikka. Ilman titteleitä ihmiset ovat avoimia ja saattavat epäsuomalaiseen tapaan keskustella jopa ventovieraitten ihmisten kanssa. Siitähän saisi vaikka näytelmän, miten harja ja saippua rapistavat naamioita pesijöitten kasvoilta. Naamioitten ohella ravistellaan usein myös ennakkoluuloja. Ja meneväthän siinä sivussa kymmenet perisuomalaiset bränditkin. Miksei muuten maabrändityöryhmä nostanut yhdeksi brändiksi mattolaitureita?
Kuka kirjoittaisi aiheesta näytelmän? Kysyimme ammattilaiselta, joka vastasi, että tietenkin te itse. Kun kerran kaksi ystävystä, joita vuosikymmenet on yhdistänyt rakkaus Viroon, keksii kirjoittaa näytelmän suomalaisuudesta, ei sitä voi tehdä ilma ulkopuolisia silmiä. Ja mikä meidän tapauksessa olisikaan luontevampi näkökulma suomalaisuuteen kuin eteläisen naapurimme. Näytelmän tositapahtumaan perustuva nimikin tulee virolaisen ystävän ihmettelystä Kokemäenjoella vuosia sitten, kun joka niemessä, notkossa ja saarelmassa pestiin mattoja: ”Onko nyt jokin kansallinen matonpesupäivä?”. Näistä lähtökohdista alkoi sitten talven mittainen tapailu vuoroin kummankin keittiönpöydän ääressä ja koko ajan mattolaiturille tunki vaan lisää väkeä ja lisää elämänkohtaloita.Hauskoja ja surullisiakin hahmoja, joita loppuvaiheessa oli jo pakko hätistellä sieltä pois, kun ei samaan aikaa sopinut pesupaikalle yli kymmentä henkeä. Kunnallispolitiikka ja maailmantalouskin tunkivat keskusteluissa mukaan ja mattolaituri alkoikin yhä enemmän muistuttaa pienois-Suomea maailmantalouden rattaissa.
Omaksi iloksemme sitä kirjoitimme, mutta sitten tapahtui kauhea tietovuoto: teatterilla saatiin tietää tulevasta näytelmästä. Ja tässä sitä nyt ollaan.

 

Jaana Vasaman ja Riitta Kilkun kirjoittama, jälkimmäisen ohjaama komedia matonpesupäivästä, jossa mattolaiturilla kohtaavat erilaiset elämänkohtalot. Päivän aikana käsitellään myös sekä kunnallispolitiikkaa että maailmantaloutta.
Miten harja ja saippua rapistavatkaan naamioita pesijöitten kasvoilta?
Valosuunnittelu Lasse Onninen
Äänet Riitta Kilkku
Puvustus Ritva Joutsen, Marja Heilä
Lavastus Riitta Kilkku, Janne Vuorinen
Matonpesupaikan laitteet Raimo Nummela
Rooleissa:

Helka Loijas ANJA TAARI Perhekodin äiti
Johanna Sillgren JANNE METS Virolainen maahanmuuttajanainen, teknisen lautakunnan jäsen
Jukka Helova HANS BERG Besserwisser, teknisen lautakunnan puheenjohtaja
Ari Sinisalo AUVO HEINÄMÄKI Avuton mies
Niina Lampinen BIKE (Maiju Taavitsainen) Nuori bodaajaneito
Satu Mattila MIIA SAMMALKORPI, TOIMITTAJA
Semi Vahanti MIKO SAMMALKORPI Nuori pariskunta, JUSSI KORHONEN Valtuuston puheenjohtajan mies, teknisen lautakunnan jäsen
Marketta Kainulainen HILLEVI KOIVU Moderni leski
Sirpa Lehtiranta MALLA-KATRIINA JULKUNEN- KVARNSTRÖM Täydellinen perheenäiti, teknisen lautakunnan jäsen
Simo Kivinen RISTO HEINONEN Tehtaanjohtaja, LINTUBONGARI, POLIISI
Jesse Nieminen VILLE poika perhekodista, teknisen lautakunnan jäsen